2016 a pályázatok éve lesz Magyarországon!

euro52015. december 21-én a Világgazdaság honlapját megjelent cikk szerint a kormány új rendelettel ismét módosítja a gazdaságfejlesztési uniós pályázatok 2015-ös menetrendjét. Eszerint az év végén 18 felhívás jelenik meg.

NGM decemberben azt közölte, hogy év végéig közel 88 milliárd forintnyi uniós támogatás válik elérhetővé. Ebből 65 milliárd forintot közvetlenül a vállalkozások pályázhatnak meg. A többi között ipari parkok fejlesztésére 6 milliárd forint, logisztikai szolgáltató központokra 4 milliárd forint, beszállítói integrátorok támogatására 20 milliárd forint lesz. A támogatási kérelmek benyújtása leghamarabb a felhívás meghirdetését követő 30 nap múlva lehetséges, így a beadási időszak mindenképpen 2016-ban indul.

Decemberben is jelent meg pár felhívás, januárban viszont naponta jelennek meg új GINOP felhívások. Az alábbi kiírások jelentek meg a napokban:

  • Innovációs voucher (GINOP-2.1.4-15): A Felhívás célja egyrészt a mikro-, kis- és közepes vállalkozások bevonása az innovációs láncba, másrészt a voucher segítségével igénybe vett K+F+I szolgáltatások révén a vállalkozások K+F+I tevékenységének intenzitása fokozódjék.

Az elnyert támogatással egyrészt a vállalkozások számára szükséges, de általuk nem megvalósítható tevékenységgel kapcsolatos szolgáltatás igénybevételére nyílik lehetőség, másrészt arra, hogy a vállalkozások saját ötleteikkel, elképzeléseikkel közvetlenül megkeressenek egy-egy szolgáltatót (egyetem, kutatóhely, egyéb minősített szolgáltató), és azoktól innovatív termék, eljárás, vagy szolgáltatás kifejlesztése érdekében K+F+I-hez kapcsolódó szolgáltatást vegyenek igénybe.

Megjelent a Prototípusfejlesztést támogató új K+F kiírás

Pénteken megjelent a Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés című GINOP-2.1.7-15 kódszámú kutatás-fejlesztési pályázati kiírás. Pályázatot 2015. december 15-től lehet majd beadni, de a várható nagy túljelentkezés miatt nem túl hosszú ideig lesz erre lehetőség. Teljes keretösszeg 20 milliárd forint, ami várhatóan 150-2000 pályázatra lesz elegendő.

 

A Felhívás a következő termékfejlesztési fázisokat támogatja:

  • prototípusfejlesztés, tesztelés és a termék végső tulajdonságainak kialakítása (továbbiakban: prototípusfejlesztés),
  • a piacra vitel és azt megalapozó tevékenységek (továbbiakban: piacra vitel).

 

A Felhívás keretében kizárólag olyan projektek támogathatóak, melyek

  • technológiai fejlesztést valósítanak meg vagy ahhoz kapcsolódnak;
  • jelentős újdonságot és szellemi hozzáadott értéket tartalmaznak;
  • üzletileg hasznosíthatóak;
  • valamint kizárólag új (vagy alapvetően átdolgozott) termékek, szolgáltatások és eljárások prototípusfejlesztését VAGY prototípusfejlesztését és piacra vitelét célozzák.

 

A projektekben eszközbeszerzés, igénybevett szolgáltatás, anyagköltség és bérköltség a fő elszámolható költség, de 20 %-ban egyéb igénybevett tanácsadási tevékenység is tervezhető.

A pályázaton csak KKV indulhat, Pest megyén kívüli, a cégkivonatában is bejegyzett telephelyén megvalósuló fejlesztéssel.